Vallning

Våra första får vi träffade vi hos Linda Idås, Folsberga´s Australian Shepherd.
 
vallnings-kollage.png
Linda hjälpte oss och gav oss en bra bild på hur vallning ska se ut och hur den ska gå till.
 
 
2011-06-21-172633.jpg
Det ledde till att sommaren 2011 fick vi hem våra egna får!! :D
tessla-vallar-27-aug-2012-2.jpg
tessla-vallar-27-aug-2012.jpg
Tessla vallar i Laxå augusti 2012.

Den 7/6-13 startade vi på vårt första VP, tyvärr så tappade vi fåren men är i övrigt nöjd! Mer träning och på´t igen!!

Arbetsbeskrivning för rasen Australian Shepherd
(Fritt översatt från ASCA’s Stockdog Program rules, june 2010)
Introduktion
Rasen Australian shepherd utvecklades i västra delarna av Amerika under 18-1900 talet som en ranch och gårds hund för allomfattande gårds arbete, där behovet fanns för en tuff, uthållig och allsidig vallhund med ärlig arbetsmoral. Vanliga arbetssysslor infattade att flytta st...ora hjordar med får och kor mellan sommar och vinter bete, avstickande nöt från buskage och flytta på boskap i trånga utrymmen så som boskaps rännor och fållor. Det var för den här typen av jobb som Australian shepherden utmärkte sig och kom till största nytta för.

Australian shepherd klassas in i gruppen av kroppsvallande raser, en s.k loose-eyed breed. Rasen är en självsäker vallhund med pondus och en unik stil som skiljer sig från hundraser med starkare eye (s.k. strong-eyed breeds). De är smidiga hundar som jobbar upprätt och jobbar nära valldjuren, de uppvisar dessa egenskaper samtidigt som de bibehåller förmågan att på ett anpassat sätt kontrollera alla typer av boskap på ett effektivt och avsiktligt sätt.  Rasen utmärker sig för sin fallenhet att kontrollera stora och/eller långsamma fårflockar och nöt hjordar, och de är högt uppskattade för sin överlägsna förmåga att på ett effektivt sätt hantera boskap i trånga utrymmen. Australian shepherd är kraftfulla och intensiva av naturen och kan lätt läras att anpassa tryck och avstånd lämplig för den boskap de vallar. Genom sin kroppsvallande stil så uppvisar rasen vid arbete pendlingar, bett och/eller ett auktoritärt skall men även eye vid behov för att kontrollera boskapen.
Pendling
Australian shepherden pendlar mjukt, balanserat och markvinnande från sida till sida bakom valldjuren för att hålla dem i rörelse och under kontroll. Detta kommer väldigt naturligt för rasen och de kan jobba i timvis på detta sätt.
Bett
Australian shepherden använder bara bett på motvilliga och utmanade valldjur. Idealet är en hund som använder bett på ett naturligt sätt både i nos och i hasor, ett lågt och hårt bett i hasorna, eller ett bett  i nos eller panna för att vända ett djur tillbaks till flocken.

Skall
Australian shepherden kan använda sig av skall för att flytta på boskap eller i en utmanande situation. De har ett konservativt skall och det ska vara autoritärt när det används. Medans ett bett bara påverkar ett enskilt valldjur så kan ett skall påverka en hel flock och det är väldigt effektivt när en flock blivit stilla stående i exempelvis en trång boskapsränna. Det rastypiska skallet är speciellt användbart när de föser ihop nötboskap från buskig terräng.
Eye
Eftersom rasen är en kroppsvallare (loosed-eye working dog) så föredrar de att använda sin autoritäritet och närvaro för att flytta boskap. Men om de blir utmanade kan de använda sig av sitt eye på ett tydligt och medvetet sätt tills utmaningen är över.

 

ZIPEDITE BLOGG!

Agility

Vallning

Spår

Sök

Rallylydnad

Lydnad

Fysträning

 

 Indiska Löpänder

 

 

  Kolla även in dessa sidor!

 Quizaqueen! - Tina med Nova

Armidale! - Caroline med Ruff, Inca & Jo-Jo

Aussiepojkarna! - Anette med Texas & Kenzo

Freja och Kenta! Johanna & hennes djur

Brukshundklubb!

Sala SBK & Sala Bk Agility

Uppfödare!

Stjernborgens Kennel

Silverängens kennel 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)